Hoogsensitief zijn is iets wat steeds meer geaccepteerd wordt. Maar wat is het precies en hoe ga je hiermee om? Je ontdekt ’t hier!
Hoogsensitief zijn - Hoe ga jij hiermee om?
Loop je weleens een ruimte in en voel je meteen hoe de sfeer is? Voel jij spanningen meteen aan, maar kun je ook intens genieten van mooie dingen? Dan is de kans groot dat je hoogsensitief bent. De laatste jaren wordt hier steeds meer over gepraat. Dat is fijn, want hierdoor wordt het ook steeds normaler gevonden. Twijfel jij of je hoogsensitief bent of ben je gewoon benieuwd? Lees gauw verder!
Hoogsensitief betekenis
Pas in de jaren negentig werd er een naam gegeven aan deze bijzondere eigenschap: hoogsensitiviteit. Iedereen is sensitief tot op zekere hoogte: je verwerkt informatie en doet hier iets mee. Als je hoogsensitief bent, doe je dit wel op een andere manier. Het filter voor het verwerken van informatie ontbreekt dan bij je.
Wat is hoogsensitief zijn?
Hoogsensitiviteit is onderdeel van de persoonlijkheid, dit is dus aangeboren. Het is letterlijk een overgevoeligheid voor prikkels uit de omgeving. Als HSP (highly sensitive person) ben je extra gevoelig voor wat er in de omgeving gebeurt en dit ervaar je dus ook intenser. Wist je dat ongeveer één op de vijf mensen hoogsensitief is? Dat zijn er misschien veel meer dan je denkt!
Hoogsensitief kenmerken
Als hoogsensitief persoon heb je oog voor details. Je merkt bijvoorbeeld dingen op die anderen al snel over het hoofd zien. Bij het maken van een taak ben je meestal sneller en maak je minder foutjes dan een niet-HSP, maar zou je ook meer stress kunnen ervaren. Je kunt enorm genieten van kunst en mooie omgevingen, bent creatief en leeft intens mee met anderen. Geuren en geluiden komen sterker binnen en je wordt diep geraakt door negatieve gebeurtenissen uit het nieuws. Je wilt ook overal een diepere betekenis achter zoeken, omdat je constant op zoek bent naar diepgang.
Hoogsensitief of hooggevoelig persoon?
Sommigen zien een verschil tussen hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid. Volgens hen ben je hoogsensitief als je prikkels intenser ervaart, maar ben je hooggevoelig als je snel emotioneel reageert. Dit is bijvoorbeeld het geval als je autisme of een burn-out hebt, bipolair bent of een trauma hebt meegemaakt. Dat laatste komt bij veel meer mensen voor. Als je hooggevoelig bent, ben je niet automatisch hoogsensitief. Terwijl het andersom vaak wel het geval is!
Hoogsensitief volwassenen
Als HSP kun je er in je volwassen leven (of daarvoor al) achterkomen dat je een beetje anders bent, je hoort er niet helemaal bij. Je voelt je misschien niet helemaal op je gemak in grote groepen en bloeit juist op in het gezelschap van eerlijke mensen en mensen met een ‘open’ karakter. Je bent spiritueel en bent op zoek naar diepgang in relaties. Je bent creatief, hulpvaardig en gevoeliger voor sociale signalen, stress en negativiteit. Hierdoor wil je veel vaker alleen zijn dan niet-HSP’s. Maar het allermooiste: je kunt intens genieten!
Hoogsensitief als kracht
Hoogsensitiviteit maakt jou tot wie je bent, en wie jij in essentie bent is altijd mooi! Zo kun jij mensen bijvoorbeeld goed helpen, omdat je goed aanvoelt wat op dat moment nodig is. Als je in de juiste, positieve omgeving bent, doe je het vaak zelfs beter dan niet hoogsensitieve personen. Je zou een betere gezondheid kunnen hebben, sociaal vaardiger zijn en een succesvolle carrière opbouwen, zolang je geniet van je werkzaamheden. Als je weet wat je nodig hebt om overprikkeling te vermijden, kun je hoogsensitiviteit als kracht inzetten, in plaats van het als een last te zien.
Omgaan met hoogsensitief zijn
Omgaan met hoogsensitiviteit is een proces van vallen en opstaan. Het zou kunnen dat je merkt dat je dingen snel persoonlijk opvat, of mensen je niet altijd even goed begrijpen. Ook dat is een kenmerk voor een HSP. Je kunt je zo sterk inleven, dat je soms misschien de neiging hebt om voor anderen in te vullen. Probeer je aan de feiten te houden en eventueel te vragen om opheldering. Communicatie is heel belangrijk! Ook om je grenzen te bewaken en aan te geven, want je wil zoveel mogelijk overprikkeling voorkomen. Wees lief voor jezelf door je af en toe terug te trekken en aan te geven wanneer je dit nodig hebt. Omring jezelf zoveel mogelijk met mensen bij wie jij je op je gemak voelt en een positieve invloed op je hebben. Het is even uitzoeken wat voor jou werkt. Hoogsensitief zijn betekent namelijk voor iedereen wat anders!
Hoogsensitief en burn-out
In Nederland heeft ongeveer 15 procent van de werknemers weleens een burn-out gehad, maar onder hoogsensitieve mensen ligt dat percentage een stuk hoger. Als HSP ben je gevoelig voor stress. Niet zo gek, want jij verwerkt informatie diepgaander en prikkels komen extra hard binnen! Voor jou is het daarom heel belangrijk om een rustige werkomgeving voor jezelf te creëren, waarbij jij het beste uit jezelf kunt halen. Het fijne van hoogsensitief zijn op de werkvloer is dat jij dingen ook als eerste waarneemt, en juist kunt genieten van positieve veranderingen of een goed gesprek met een collega. Stilstaan in een omgeving waarin iedereen aan het vliegen is, is heel krachtig!
Hoogsensitief Coaching
Een hoogsensitief ‘behandeling’ klinkt nogal negatief, alsof het iets is wat jij aan jezelf moet veranderen. Nee, het hoort bij wie jij bent! Waar het vooral om gaat, is dat jij leert omarmen dat je hoogsensitief bent, en dit als kracht leert in te zetten. En daar wil ik jou graag bij helpen! Wil jij dit ook?
Over de auteur
Tineke Smit-de Raaf
Door lifecoaching kwam ik in aanraking met mijn passie: mensen helpen het beste uit zichzelf te halen en hun kracht te hervinden.