Skip to main content

Verleden verwerken

JE BENT JE HELE LEVEN BEZIG JE VERLEDEN TE VERWERKEN…

Herken je dat? Je wordt geraakt door iets wat gezegd wordt, een gebaar of een uitdrukking op iemands gezicht. Je kunt het niet goed onder woorden brengen, maar het gevoel wat het je geeft zit er nog steeds. Iets wat in het verleden is gebeurd en wat je iedere keer als je het hoort of ziet pijn doet. Dat akelige gevoel wordt een ‘triggerpoint’ genoemd. Er is bijvoorbeeld altijd tegen je gezegd dat je maar niet moet gaan zingen…, of dat je dik bent… en als dat maar vaak genoeg gezegd wordt ga je het vanzelf geloven. Zo’n triggerpoint kan je belemmeren in de dingen die je doet, in je handelen op je werk en thuis. Het zorgt er ook voor dat je bepaalde dingen niet doet omdat jij zeker weet dat je dat niet kunt. Iedereen kan zeggen dat je een mooi figuur hebt… jij weet zeker dat dat niet zo is. En elke keer als het die kant op gaat in een gesprek of als er iets op de televisie is over dit onderwerp raakt het je en voel je je onzeker worden. Het goede bericht hiervan is: je kunt er iets aan doen! Die onzekerheid kun je te lijf gaan door dit keer bewust die pijn van toen te voelen, te begrijpen waarom je hier een triggerpoint hebt opgebouwd. Ik ondersteun je in het verwerken hiervan door er anders naar te kijken en door te voelen dat die pijn van toen onnodig is. Heel verhelderend en leuk is anders, maar het helpt je wel en is heel goed voor je.

Ik heb zelf in mijn opleiding mogen ervaren wat het met je doet. Je voelt je zoveel vrijer, rustiger, zelfverzekerder als je gewoon kunt zijn wie je echt bent. Zonder al die belemmerende gedachten. Je gaat ook beter slapen want als je de dingen verwerkt hebt waar je altijd over in hebt gezeten is je hoofd vrij voor andere dingen. Vanaf dan kun je weer je zelf ZIJN!

Voel de angst en doe het toch!

Over de auteur

Tineke Smit-de Raaf

Door lifecoaching kwam ik in aanraking met mijn passie: mensen helpen het beste uit zichzelf te halen en hun kracht te hervinden.